7.10.2017

Toinen istutusalueen kohennusprojekti

Huonosti kukkivien ja liikaa levinneiden saksankurjenmiekkojen eli iiristen (Iris germanica) ylösnosto ja uudelleenistutus sekä uusienkin taimien istutus.

Olen jo useamman vuoden miettinyt tätä suururakkaa, mutta en ole tointunut sitä tekemään. Tänä syksynä projekti sitten käynnistyi ja muutaman viikonlopun se otti, että valmiiksi asti sai. Lähtötilanne oli siis tällainen.

























Ensin leikkasin nuo iiristen lehdet lyhyeksi ja aloin sitten nostamaan niitä maasta. Olivat ihan älyttömän tiukassa! Ahtaasti kun olivat olleet niin juuriakin oli kolmessa kerroksessa. Irrottelin juuria toisistaan ihan tosissaan, peukalot ja sormet meinasi siinä touhussa nyrjähtää! Tällainen määrä tuli istuttettavia juurakoita, iso sementtipaljullinen.

































Kun iiristen juurakot oli nostettu kunnostin kasvualustan, juuria siellä oli hirveästi ja talikon ja haran avulla niitä pois keräsin.

































Kunnostettuun kasvualustaan istutin Lepaalta tuomani taimet, ritarinkannus"mix" (Delfinium) ja tuntematon pioni (Paeonia). Istutusaltaan muurin viereen istutin takaisin osan iiristen juurakoista, niitä jäi hirmuisesti muillekin annettavaksi! Iiriksiä istutettaessa pitää muistaa, että se juurakko tulee ihan mullan pintaan. Pintaan minäkin ne istutin vaikka kuvissa ei siltä näytäkään sillä juurakot sotkeutuivat kosteasta mullasta.


































Olen kyllä niin tyytyväinen kun sain tämän lopulta tehtyä! Kaupanpäällisenä tuli monta tuntia reipasta ulkoilua :D. Minun puuhatessa istutusten kimpussa, mieheni kärräsi puita liiteriin, nyt on talven takkapuutkin valmiina! Vielä olisi ainakin yksi puutarhaprojekti tälle syksylle tehtäväksi, ei liene muuta vaihtoehtoa kuin laittaa hihat heilumaan ennenkuin talvi hyökkää...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti