5.10.2017

Puikkokämmekät

Puikkokämmeköiden (Dendrobuim) syyshuoltoa.

Tänään on saatu moneen viikkoon perin harvinaista auringonpaistetta ja taisin siitä ilosta seota kun olen tänään saanut aikaiseksi monenlaista. Vain siivous on kokoajan kesken....

Lienen perin kurja orkideanhoitaja kun ne tahtovat olla meillä kertakäyttökukkia... Muutaman puikkokämmekän olen kuitenkin saanut pysymään hengissä. Äsken tarkastelin niitä ja aikaisemmin turvaan irroittamaani keikiä (orkidean/kämmekän lapsi) ja huomasin yhden kämmeköistäni olevan aika huonossa hapessa. Kyseessä on jalopuikkokämmekkä (Dendrobium nobile).
Etummainen kämmekkä on heikossa kunnossa.


































Päätin siis katsoa mitä tuolla purkissa on. Purkki näytti olevan täynnä juuria ja jonkinlaista kasvualustaa. Aloin pikkuhiljaa irroittamaan kasvualustaa ja purkamaan juurihässäkkää. Kun sain juuret puhtaaksi irroittelin kuolleet osat pois juurineen, jäljelle jäi kaksi hyvävoimaisen oliosta osaa. Leikkasin niistäkin huonot ja kuolleet juuret pois.

Uudeksi kasvualustaksi minulla oli jo valmiina kookoskasvualustapuriste josta tulee kasvualusta vettä lisäämällä. Tätä tuotetta saa ihan perusmarketeista. Turvostin siis sen ja pesin tuon vanhan purkin uudelleenkäyttöä varten. Laitoin kasvualustaa purkin pohjalle ja jäljelle jääneet versot siihen ja lisäsin kasvualustaa niin, että versot olivat kutakuinkin tukevasti. Tiivistin kasvulaustan valuttamalla vettä sen läpi.

Kookoskasvualusta






















Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen ja toivon, että kämmekkäkin on.
kämmekkä
Puikkokämmekkä uudessa kasvualustassa.


























Muista kämmeköistä tyydyin tällä kertaa poistamaan vain kuolleet osat kasvualustan päältä. Luulen tosin, että joudun tekemään saman operaation niillekin vielä tässä syksyllä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti