23.3.2018

Pelargonien huoltoa ja muuta kasvien kevätpuuhaa

Tänään huollan loput nimelliset pelargonini. Leikkaan ja vaihdan mullat ja laitan uusiin rukkuihin. Leikatut osat laitan pistokkaiksi. Ohjelmassa on toki vielä kylvöjäkin...

Mutta ihan ensin aamu aloitetaan hyvällä kahvilla ja bujoilulla 😊 Tuossa kulmassa näkyy eilen tekemäni kasvovoiteen ainekset, muuten voide on tehty LimePopin ohjeella. Jos jotakuta kiinnostaa niin voin ainekset kertoa vähän selkeämminkin.


Kauppareissukin piti ensin tehdä, sillä minulta loppuivat turvenapit! Olen kokenut ne mainioina juurrutuksessa. Juuri ennen lähtöä silmiin osui sisälle tullut muurahainen, tiedustelija joitten perässä varsinainen invaasio sitten alkaa, niille veijareille tarvitaan muurahaisbaari!

Ensin kastelen pelargonit läpikotaisin, olisiko se taas kahvikupin paikka odotellessa 😉. Kauhea kasvunhalu näillä on ja nuppuja pukkaavat vaikka ihan vain vedellä varovasti olen läpi talven kastellut.

Olen onnekas kun minulla on nyt yksi huone jossa en talvella pidä lämmitystä ja pelargonini talvehtivat siellä keinovalon turvin, näköjään ihan hyvällä menestyksellä.

Tällaisiakin kaupasta mukaan tarttui, teen näistä pääsisäiskukkasysteemit. Normaalisti olen terassin pöydälle ja etuovelle tehnyt pääsiäisasetelmat kukkineen mutta näissä pakkasissa ja lumituiskuissa sellaiset tälle pääsiäiselle on unohdettava. Kerron tästä lisää jos suunnitelmani onnistuu 😏

Pelargonihomman lisäksi otin ainoasta lumihiutaleestani pistokkaita ja laitoin juurtumaan. Tällä kertaa minulla on sinikukkainen lumihiutale amppeli-istutuksia varten.


Pelargonien pistokkaat ottetaan versojen puutumattomista latvaosista. Ensin leikkaan kaikki versot haluamaani pituuteen ja ruukutan emokasvin. Sitten valikoin leikatuista versoista parhaat pistokkaiksi ja otan tosiaan sen latvan vain niistä. Tämän teen yhdelle pelargonille kerrallaan etteivät pistokkaat (ja emokasvit) mene sekaisin.

Tästä pistokkaasta on jo poistettu isot lehdet, ettei pistokas turhaan haihduttaisi massiivisesti vaan voimat riittäisivät juurien muodostamiseen.

Pistokasta pitää kuitenkin vielä siistiä. Pistokas katkaistaan muutama milli lehtihangan alapuolelta ja myös lehtikorvakkeet poistetaan sillä ne jäisivät mullan alle mätänemään. Nyt pistokas on valmis juurrutusalustaan, tällä kertaa käytin turvenappeja.

Paras työväline pistokaspuuhaan on puhdas, suorateräinen, terävä veitsi, esimerkiksi kuvan kaltainen veitsi joka on ihan ykköstyökaluni tällaisissa töissä.Näissä kuvissa on erilaisissa juurrutusalustoissa olevia pelargonin pistokkaita. Pistin turvenapit turvekippoihin, että sain nimisäleet tukevasti niihin kiinni. Aikaisemmat pistokkaat laitoin paakkuntumattomaan kissanhiekkaan jonka pesin sillä siinä oli outo tuoksu ja se pölysi ankarasti. Ajattelin taas testata sen toimivuutta, jotkin harrastajat vallan sen nimiin vannovat.Tällaiset emokasvit minulle leikkaamisen ja ruukutuksen jälkeen jäi. Nyt odottelen kasvun ihmettä joka kyllä on ollut nyt keväällä todella voimallista.


Nyt onkin sitten iltapäiväkahvin aika ja vähän tekisi mieleni lähteä muutamalle Pokemon Go'n legeraidille! Kun on niin aurinkoistakin ja koko päivän olen sisällä ollut... 😎

2 kommenttia:

 1. Onpas mukavaa lueskella näitä sinun postuksiasi, minä kunnolen löytänyt monia samoja yhtymäkohtia omiin juttuihini sinun tavoistasi tehdä asioita :D
  Minäkin käytän tuota samaa moler-kisunhiekkaa mutta en huuhdo sitä, ja pölyäähän se aika kunnolla. Toivottavasti siitä hajusta ei ole mitään haittaa kasville. Hiekkaa olen käyttänyt pääasiassa salaojitukseksi taimille tai jos kylvömulta alkaa olla loppumaisllaan, sekoittelen kaikenlaisia ”aineksia” aineksia jos ei malta lähteä kauppaan. Koulintaan olen käyttänyt biolanin turvemultaa säkeissä, se kun on aika edullista.
  Hienosti olet laittanut pelakuita juurrutukseen , samoin lumihiutaleita turvenappeihin. Minä se vaan juurrutan vesilasissa, kun näkee tuloksen hetimmiten. Laitahan vaan lisää postauksia tulemaan, mielenkiinnolla jään odottelemaan ..
  Oikein ihanaa viikonloppua toivottelee Tuulikki. 🌱

  VastaaPoista
 2. Voi olla, että olen pulassa noitten pistokkaitten kanssa vielä... :D Aurinkoista viikonloppua Sinullekin!

  VastaaPoista