19.9.2017

Istutusalueen kohennus

Istutusalueen kohennus muutamalla ostotaimella ja vanhojen istutusten jakotaimilla.

Jännää, että sateisen, kylmän ja synkän kesän jälkeen väri joka ei ole oikein koskaan minua miellyttänyt tuntuukin olevan ainoa oikea väri saada kohennuksen kohteena olevaan paikkaan. Eli keltainen on nyt niin aurinkoisen tuntuinen väri, että pitäähän sitä saada!

Lepaalla jo katselinkin keltakukkaisten taimia, mutta koska menen sinne vasta ensiviikolla ja istutukset on nyt, niin pitänee hakea taimet muualta. Hankkijalla näyttäisi sädepäivänhattuja (Rudbeckia fulgida var. sullivantii) olevan, sinne siis! Muut taimet ovat pienilehtistä kuunliljaa (Hosta) ja kääpiöjaloangervoa (Astilbe chinensis 'Pumila'). Saapa nähdä kuinka pärjäävät yhteiselossa, kun kasvupaikkavaatimukset eivät ihan yhteen mene, mutta kokeiltava on. Tietysti tuohon istutukseen pitää saada myös keväällä ilahduttavia sipulikukkia, löytyisiköhän kevätkurjenmiekkoja (Iris reticulata) jostakin...
sädepäivänhattu
Sädepäivänhattu, Rudbeckia fulgida var. sullivantii
Kasvualustan kohensin ja perkasin jo edellispäivänä kuntoon. Käänsin maan ja poistin mahdollisimman tarkasti rikkakasvien juuret, tietysti sieltä ilmoille pullahti muutama ihan kunnollisen kokoinen kivikin. Kivet sinällään ovat arvotavaraa joita ei hävitetä vaan säilytetään tulevaa tarvetta varten. Vielä ennen istuttamista sekoitan kalkkia kasvualustaan. Paikka on haasteellinen sillä se on luiska naapurin tonttia vasten ja sen harjalla kasvaa naapurin pensasangervoaita. Olen vuosikaudet yrittänyt tuolle luiskalle saada jotakin rotia enemmän ja vähemmän onnistuneesti. Tarhakurjenpolvet (Geranium x magnificum) näyttää siinä viihtyvän erittäin hyvin, mutta haluan siihen muutakin.

Noniin... projekti sitten vähä levis alkuperäsestä. Tuolla istutusalueen kulmalla kun juolavehnän ja muun heinän seassa sinnitteli tulikellukka (Geum coccineum) joka piti tietenkin pelastaa ja samalla estää rikkaheinien tie istukseen. Tuli aikamoinen määrä taimia kun sen tulikellukan maasta nostin. Lisäksi tuo kohta luiskasta on erittäin hiekkaista niin päätin istuttaa kesäkukkana olleet tähkälaventelit (Lavandula angustifolia) sinne myös. Laventelin talvenkestoon palaan aikanaan. Otin myös muutaman jakotaimen tarhakurjenmiekkaa (Iris Germanica-Ryhmä) ja istutin niitäkin sinne. Kevätkurjenmiekat ja tasetit (Narcissus tazetta) on vielä lisättävä jonnekin rakosiin myöhemmin syksyllä.

Geum coccineum
Tulikellukka, Geum coccineum






















luiska
Siinäpä taimien on hyvä odottaa kevättä!





















En leikellyt iiriksien ja kuunliljojen lehtiä, haiduttaminen kun ei ole niin voimakasta koska nyt syksyllä on jo ilmakin kovin kostea

Voi olla, että joudun perkaamaan vielä koko loppuosankin tuosta luiskasta. Pelastettavien listalla on ainakin syysasteri (Aster novi-belgii), rohtosuopayrtti (Saponaria officinalis) ja sahramililja (Lilium bulbiferum subsp. croceum) ja tuota tulikellukkaakin jäi vielä istutettavaksi.
Aster novi-belgii
Syysasteri, Aster novi-belgii

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti