5.3.2020

Taimien koulintaa ja pistokkaitten ruukutusta

Ensimmäiset kylvökset ovat jo siinä vaiheessa, että on aika koulia ne omiin kasvupotteihinsa.

Olen joskus hankkinut tuollaisia kuuden taimen kennoja, jotka ovatkin todella käteviä kun tilaa on aina aivan liian vähän tähän jokavuotiseen taimitouhuun. Myös yksittäsiä muovipotteja on tullut joskus hankittua ja osa taimista pääseekin niihin. Lisäksi tarvitaan tietysti taimipoteille alustoja kastelun takia ja kasvualustaa joka tällä kertaa on taimimultaa höystettynä perliitillä. Taustalla vasemmalla näkyy ihan kaupasta ostettuja pottialustoja mutta erilaisten lihajalosteiden pakkaamiseen käytetyt dynot ovat myös hyviä tähän tarkoitukseen (oikealla takana).


Kyllä nuo taimet ovatkin onnettoman pieniä! Mutta varsinaiset kasvulehdet alkaa jo näkyä, joten päätin nyt tehdä koulinnan kun loppuviikosta olen reisussa enkä arvaa enää seuraavalle viikolle siirtää koulintaa.


Koulittavina ovat palloesikon, (Primula denticulata), lehtoesikon (Primula elatior) ja jättiverbenan (Verbena bonariensis) taimet. Ajattelin myös purkittaa siemenestä kasvattamani pelargonit ja muutaman talven yli kituneen, viimekeväänä ostetun pelargonin pistokkaan, sekä viimekeväiset itse juurrutetut pelargonin pistokkaat.

Koulintatyökaluina minulla on uskollinen, jostakin rautakaupasta ilmaiskylkiäisenä saatu talttapäinen pikkumeisseli jolla irrotan taimet kasvualustasta ja tietysti koulintapuikko jolla teen istutuskolot taimille. Koulintapuikkoa ei välttämättä tarvitse olla, sillä istutuskolon voi tehdä vaikka lyijy- tai värikynällä tai vaikka sillä pikkumeisselillä.

Koska alalämpö edistää juurtumista, jätän pikkutaimet vuorokaudeksi kodinhoitohuoneen lattialämmityksen päälle lepäämään ja toipumaan. Kuvassa pikkutaimet lähes hukkuvat tuonne taustaan mutta kyllä joka potissa taimi on!


Myös simenkasvatetut pelargonit ja helmikuiset pelargonin pistokkaat sekä myös ylivuotiset pelargonin pistokkaat on aika ruukuttaa. Pelargoneille teen kasvualustan itse kaktusmullasta ja hiekasta. Olen kasvattanut pelargonit aina kaktusmullassa mutta sen laatu on mielestäni huonontunut viime vuosina (liian turvepitoista) . Haluan hiekkaisempaa kasvualustaa pelargoneille jotta mahdollisesta liikakastelusta ei tulisi niin paljon tuhoa...😅

Nämä viimevuotiset pelargonin pistokkaat selvisivät talvesta erinomaisesti!Nyt näyttää jo mukavalta pelargonien kannalta 😊.Kyllä tämä kasvien kanssa puuhailu on palkitsevaa 😊
Iloista kasvipuuhailua teillekin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti