21.12.2018

Jouluaskareita ja -hajatelmia

Opiskelun kanssa oli sitten loppumetreillä todella kiireistä ja koti sekä perhe jäi kovin vähälle huomiolle. Koetan nyt ottaa menetettyä aikaa takaisin ja teen jouluvalmisteluita ja -ruokia rakkaudella.

Joulukuun alussa ihmettelin kun ei ollut ollenkaan jouluista tunnelmaa... sitten huomasin, ettei meillä ollut vielä jouluverhojakaan! No sen asian korjasin kissamme Miukun avustuksella ja johan alkoi koti jo hieman joulusemmalta näyttämään 😊 Saatoin valmistautua viimeiselle reissulle Lepaalle valmistujaiskahveille 14.12.2018 hyvillä mielin. Reissu tosin oli aika rankka kun kolmisen tuntia suuntaansa tuo ajo joulukuun hämärissä otti! En liene monestakaan asiasta ollut niin ylpeä ja onnellinen kuin todistusten jaossa, kun kuulutettiin "puutarhuri Sirpa Jurvanen" monen uuden kollegani tapaan 💖

Opiskelupaineiden hälvettyä olen saanut jopa huollettua talvetuksessa olevat pelargoninikin! Siellä oli tosin kato jo käynyt, mutta vähemmän kuin pelkäsin. Nyt ovat kammotavan pinkin valon alla viileässä. Talvetushuonetta olen saanut muutenkin raivattua, hävitin ikivanhan nurkkatietokonepöydän joka ei sopinut mihinkään eikä minkäänlaiseen tarkoitukseen. Tilalle tulee keväällä hyllykkö taimikasvatuksille, näin ainakin toivon...

Ja niitä jouluvalmisteluitakin jaksoin jo tehdä, tällä viikolla teinkin sitten jo imelletyn perunalaatikon ja bataattilaatikon pakastimeen valmiiksi. Bataattilaatikko on tehty tällä Yhteishyvän hyväksi testatulla ohjeella. Nyt, 21.12. on vuorossa himosilakat ja chilitomaattisilakat. Samalla ulkona jäälyhdyt jäätyy, kun lopultakin pakkastakin saatiin. 😊

Chilitomaattisilakat


500 g silakkafileitä
suolaa
pippuria myllystä

1 prk tomaattimurskaa
2 rkl soijakastiketta
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl sweet chili -kastiketta
0,5 dl viinietikkaa
suolaa, pippuria myllystä

Levitä silakkafileet leivinpaperille nahkapuoli alaspäin ja mausta suolalla ja pippurilla. Kääri fileet rullalle vuokaan.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lämmitä liedellä jolloin sekoittuvat keskenään helpommin. Maista kastiketta rohkeasti ja lisää suolaa ja muita mausteita oman makusi mukaan! Kaada kastike silakkafilerullien päälle ja paista silakat uunissa n. 30-40 min 200° C, tavallinen uuni ja 175° C kiertoilmauuni.

On todella maukasta sekä lämpimänä, että kylmänä! 😋





























Himosilakat


500 g nahattomia silakkafileitä

Liemi 1

2-3 dl vettä
0,5 dl etikkaa
1,5 rkl suolaa

Liemi 2

1 dl vettä
0,5 dl etikkaa
0,5 - 1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
sipulisilppua, tillisilppua, mustapippurirouhetta (myllystä)

Tee liemi 1 ja liota silakkafileitä väh. 3 tuntia liemessä, mielellään yön yli.

Kuumenna liemi 2:n ainekset jotta sokeri liukenee kokonaan, lisää tilli- ja sipulisilppu. Laita Valutetut silakkafileet sopivaan kannelliseen astiaan ja kaada liemi päälle sekä sekoita varovasti fileet ja liemen ainekset. Säilytä jääkaapissa, valmista seuraavaana päivänä tarjolle.



































Nämä herkuthan kerkeää mainiosti vielä tekemään joulupöytään!

Huomenna on vuoden lyhin päivä, ja siitä eteenpäin päivä pitenee ja kevät ja uusi ihana kasvatuskausi lähenee 😄 Vietetään ihana, rauhaisa joulu rakkaimpiemme kanssa ja levähdetään arjen kiireiltä!

💝RAUHAISAA JOULUA!!!!💝








































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti